
Hoe kies je de juiste voorjaarsmarathon?
Wie van plan is om dit voorjaar een marathon te lopen, die heeft zijn keuze waarschijnlijk al gemaakt. Als laaglanders kijken we vaak richting Antwerpen & Rotterdam, maar de keuze is veel uitgebreider. Hoe kies je nu de ideale voorjaarsmarathon?
1. Voorbereiding
Ben je een wintermens en train je graag in het donker? Dan is een voorjaarsmarathon iets voor jou. Want hoewel de bloemetjes misschien volop bloeien op het moment van jouw marathon, gebeurt het grootste deel van de trainingsarbeid wel in de donkere wintermaanden. Nadeel: misschien moet je wat lekkers laten passeren tijdens de eindejaarsfeestjes
Last van de winterblues? Opteer dan zeker niet voor bijvoorbeeld de marathon van Barcelona. Die valt dit jaar op 10 maart en dat betekent dat de specifieke voorbereiding van start ging rond de periode van ‘de langste nacht’ en de start van de échte winter.
Slecht weer kan je trainingsprogramma in de war sturen, maar er moet al metershoge sneeuw liggen om het niet op een lopen te kunnen zetten.
Pluspunt uit mijn eigen ervaring: met een marathon in april zie je, tijdens de avondtrainingen, de dagen lengen. Dat gaf mij alvast extra motivatie.
Liep je een najaarsmarathon? Geef je lichaam zeker voldoende rust eer je weer aan een nieuwe marathoncyclus begint. De marathon van Valencia, heel populair bij Belgen en Nederlanders, werd op 2 december gelopen. Kies in dat geval voor bijvoorbeeld Utrecht (12 mei).
2. Doel
Wat is jouw doel? Genieten of een besttijd neerzetten?
In het eerste geval kan je alle kanten uit: boek die wintersportvakantie (op die paar dagen steekt het niet), eet dat extra aperitiefhapje (je loopt het er waarschijnlijk toch van af) en blijf wat langer op dat verjaardagsfeestje (van die marathon word je ook moe, noem het training).
In het tweede geval moet je rekening houden met meer factoren. Je houdt natuurlijk best rekening met wat we hierboven schreven, maar als je voor een besttijd gaat moet je nog verder kijken:
- Heeft de marathon die je wil lopen pacers voor je doeltijd?
Erg belangrijk, want die pacers helpen je in grote mate om je doel te bereiken. Bij grote marathons is dat meestal geen probleem.
- Hoe zijn de startvakken georganiseerd?
Te weinig startvakken kan betekenen dat je tussen tragere lopers zit en veel moet slalommen.
- Ben jij iemand die last heeft van de eerste warmte?
Kies dan een marathon die laat in het voorjaar valt, zodat je lichaam zich al heeft kunnen aanpassen (Antwerpen & Düsseldorf bijvoorbeeld).

De eerste warmte eist soms slachtoffers.
Trenaratester Wim ondervond het aan den lijve tijdens de marathon van Rotterdam in 2017. Bloedneus en einde droom.
- Zijn er voldoende bevoorradingsposten?
Als je op je limiet wil lopen, neem je best telkens dat flesje water aan.
- Early riser or late sleeper?
Check de starttijd van de verschillende marathons. Het startuur en jouw biologische klop zijn misschien niet compatibel. En om dat record te breken moet je op je best zijn. Maar te laat starten kan ook betekenen dat je finisht op het warmste moment van de dag...
- Ne grote of ne kleine?
Loop je graag met veel volk rond je? Of liever niet? Check dan zeker de resultaten van het afgelopen jaar en kijk of er hoeveel lopers er rond jouw doeltijd lopen. Zelf liep ik de marathon van Parijs in 2018, één van de grootste ter wereld. Met Chariots of Fire dat door de geluidsboxen schalde en meer dan 40 000 mensen op de Champs Elysées kwam ik echt wel in ‘the zone’.
- Op hotel of niet?
Hoe dichter bij huis, hoe beter je de eigen routine kan aanhouden. Voor wie de stress graag onder controle houdt, is dat geen onbelangrijke keuze. Denk hierbij ook aan voeding! Wat je zelf kookt, kook je misschien wel beter.
3. Budget
Wil je er een marathon-/citytrip van maken en heb je dus wel wat budget om uit te geven, dan zijn er heel wat leuke Europese steden die in het voorjaar hun marathon op het programma hebben staan. Parijs mag dan altijd een goed idee zijn, Rome, Barcelona, Londen (Major) en Wenen zijn nu ook niet meteen de slechtste plaatsjes om te verblijven in Europa.
Of wil je de plas(sen) oversteken? Met Boston en Tokio zijn er nog 2 World Majors die in het voorjaar gelopen worden. Vergeet wel niet dat de plaatsjes hier letterlijk en figuurlijk duur zijn: eer je geld mag uitgeven, moet je meestal al uitgeloot worden.
Nog een tip uit eigen ervaring: bezoek Montmartre op zondagnamiddag als je Parijs loopt. De dagen na de marathon protesteren de benen meestal harder dan de dag zelf
4. Parcours
Dit hangt samen met je doel natuurlijk. Een snelle marathon kan ook een mooie zijn, maar als je voor een toptijd wil gaan, leg de focus dan toch vooral op dat ‘snelle’ en niet het ‘mooie’. Elke marathon waar je een PR breekt is trouwens een mooie achteraf ;-) Zoek dus de profielen van de parcoursen op en kijk naar de hoogtemeters. Zitten die op het begin of het einde?
Check ook of er stukken in het parcours zitten die windgevoelig zijn. Vraag op loopfora (bv. Keep On Running of Ik Loop Hard) naar de ervaring van ex-deelnemers. Met andere woorden: laat niets aan het toeval over.
Relativeer ook: die tunnels in Parijs zijn heus niet zo erg. Je krijgt er ook lange, dalende stroken voor in de plaats.
Kortom: een marathon kiezen is plezant, maar er komt ook denkwerk bij kijken. Als jij nog geen keuze gemaakt hebt, dan helpt deze post je misschien wel. Een vrij volledig overzicht van marathons vind je op de website van AIMS (Association of International Marathons and Distance Races): http://aims-worldrunning.org/calendar.html.
Succes alvast! Trenara zorgt binnenkort voor gepersonaliseerde schema's voor jouw loopdoelen. Run smarter, aim higher.
About the author
![]() |
Christophe Roosen is co-founder van trenara en 'de coach'. Loopt sinds zijn 11e en liet in 2016 zijn achillespees doorknippen. De liefde voor de sport werd enkel groter: na zijn revalidatie liep hij zijn eerste marathon, die van Valencia 2017, in 2u58'47. Zijn besttijd staat na 3 marathons op 2u43'22. Lid van team paluko en RUN TMC. Volg hem op http://www.instagram.com/chroosen. Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. |